Feed-back sau feed-forward?

Shakespeare probabil ar fi de acord cu faptul că la întrebarea “a da sau a nu da feedback?” nu există decât un singur răspuns: nu. Pentru că este mult mai bine să oferim un “feed” care trimite „forward”. Un Feed-forward.

Cei care lucrează în corporații cunosc deja gustul și aroma finalului de an, care vine nu doar cu bucăți apetisante și spiritul Moșului Crăciun, dar și cu realitatea Moșului Feed-back. The Evaluarea. Atunci când evaluarea este făcută de Moș Feed-forward – care, spre deosebire de Moș Feed-back, care e bătrân, arțăgos și pus pe scos ochii și împărțit pedepse – vine la evaluare conștient de faptul că rolul lui este de a oglindi omul pe care îl evaluează, pentru ca acesta să vadă din exterior [cât se poate de imparțial] tabloul realizărilor sale din ultimul an și de a-i ghida următorii pași spre progresul său personal, și odată cu el, progresul echipei din care face parte. Acela este momentul în care tot acest proces de evaluare capătă sens și valoare, și odată cu el, ia și forma care poate susține ideea că o evaluare este o direcție spre înainte, nu spre înapoi. Un ghidaj prin necunoscutul Viitor, pe baza cunoscutului Trecut, maximizând potențialul celui evaluat. A Gift of Growth – un Dar al Creșterii.

La evaluare se lucrează, vorba stomatologului, cu materialul clientului, cu realizările și potentialul lui, dar și cu materialul evaluatorului, care poate scoate ce e mai bun la suprafață, sau din contră. Evaluatorii sunt oglinzi, iar atunci când adaugă valoare, sunt și mentori – lanterne aprinse spre viitorul celui evaluat; oameni valoroși, care îți dorești să te evalueze, căci știi că evaluarea este un proces prețios, din care poți culege câteva dintre ingredientele progresului și succesului tău din viitor. Acesta poate rămâne doar un gând frumos, sau poate fi o realitate. Indiferent ce este, nu există progres sau mai bine, fără o utopie bună, de la care să pornin când pășim în viitor.

Acum că am portretizat tiopologiile de colegi care ne oferă feedback, îți poți întreba colegii, în pregătire pentru sesiunea ta de evaluare, dacă vor să fie Mos Feed-back-ul tău sau Moș Feed-forward-ul tău. Aș merge mai departe și as propune evaluarea evaluatorului, cu o frumoasă insignă de Feed-backer sau de Feed-forwarder, în funcție de tipologia de evaluator. Să vedem câți dintre colegi vor purta cu mândrie insigna de Feed-backer? Mă întreb …🤔

Dar oare tu ești genul de evaluator care își evaluează colegii pentru a le oferi perspective și idei pentru viitor, sau genul care își freacă mâinile în pregătire pentru momentul când îi vei lovi cu Feed-back-ul tău de te vor pomeni? Când oferi o evaluare, e bine să te întrebi ce intenții ai cu colegul în cauză. Așa, ca să clarifici ceea ce urmează. Pentru că doar așa îți vei merita insigna pe care o vei purta, de preferat, cu mândrie și onoare. Ca să evaluezi, e foarte util să ai dorința și capacitatea de a-l ajuta pe cel evaluat cu întrebările cheie, ideile și posibilitățile care îi pot deschide noi căi spre viitorul său. Astfel, oferi Feed-Forward, nu dai Feed-back. A oferi, a da … oare ce să fie?🤔

Dar stresul, bată-l vina, nu joacă el un rol important în viața noastră profesională? Dar în cea personală? Dar cum facem să le separăm și să nu ducem problemele de la serviciu acasă și cele de acasă la serviciu? Dar … le putem oare separa? Multe întrebări, și mai multe răspunsuri posibile.

Hai să vedem cum putem depresuriza containerul de stres. Sau, vorba paharului: sunt plin de dau pe-afară la prima picătură – fără legătură directă cu picătura, dar în directă legătură cu faptul că e deja plin ochi paharul. Cunoști situația asta, probabil că ai trecut prin ea, și nu doar o dată. Cum ai depășit-o? Bătând disperat din picior și încercând să-ți impui punctul de vedere, pentru ca picătura urmatoare să rămână suspendată în aer, sau ai încercat și alte metode – metoda cu adunatul, metoda cu relaxatul, metoda cu calmatul, metoda stoicului, metoda ta personala de calm și reziliență? Răspunsul nu-l vei primi în acest articol, căci îl ai chiar tu. Eu vreau doar să-ți dau de gândit și de ales, pentru ca tu să-ți găsești calea ta de a-ți depresuriza containerul de stres, a-l goli din când în când și a privi cu calm și rațiune spre viitor, printr-o practică a atenției și calmului în momentul prezent.

Asta e tot ce pot face și totodată, asta e tot ce ai nevoie pentru a-ți găsi calea. Ce te face fericit? Ce te face să râzi? Ce te relaxează? Ce te transpune în starea de flow, în care totul pare ușor, în care ai acces la idei trăznite și inovatoare, în care te joci fără să-ți pese ce cred alții, în care nu există piedici ci doar soluții, în care totul e ușor și nimic nu e imposibil? Asta doar tu știi. Cât despre calm și starea de flow, vom vorbi în alt articol.

Până atunci, sayonara1 și namaste2!

Referințe:

  1. La revedere!
  2. Mă înclin în fața ta și te salut.